1. The foundation of Indian Vedanta philosophy is—(A) Ram Charit Manas
(B) Mahabharat
(C) Puranas
(D) Upanishad
Ans : (D)
2. Rigmies are related to—(A) Asia
(B) Europe
(C) Africa
(D) America
Ans :(C)
3. The capital of Vijayanager empire. Hampi was situated on the bank of the river—(A) Krishna
(B) Pennar
(C) Tungbhadra
(D) Godavari
Ans :(C)
4. The number of permanent member nations in the UN Security Council is—(A) 10
(B) 5
(C) 7
(D) 15
Ans :(B)
5. The brightest star in the sky is—(A) Proxima Centauri
(B) Bernard
(C) Nebula
(D) Cirius
Ans :(A)
6. If the atmosphere is removed from the earth—(A) Day will lengthen
(B) Night will lengthen
(C) Both will remain same
(D) Both will be equal
Ans :(C)
7. Silicon dioxide is used in—(A) Cement production
(B) Cutting hard precious metals
(C) Glass manufacture
(D) None of these
Ans :(C)
8. The Jainism propounded the complete knowledge as—(A) Jin
(B) Ratna
(C) Kaivalya
(D) Nirvana
Ans :(C)
9. Chanakya was known by the name—(A) Samudragupta
(B) Vishnugupta
(C) Shrigupta
(D) None of these
Ans :(B)
10. Boys scout and Girls Guide movements were formed by—(A) Charles Andies
(B) General Ramphel
(C) John Quat
(D) Weden Powel
Ans :(D)
11. The executive in India is directly responsible to the—
(A) President
(B) Judiciary
(C) People
(D) Legislature
Ans :(D)
12. Two pipes can fill a cistern in 6 minutes and 7 minutes respectively. Both the pipes are opened alternately for 1 minute each. In what time will they fill the cistern?(A) 5 minutes
(B) 17/3 times
(C) 45/7 minutes
(D) 5/4 minutes
Ans :(C)
13. A boat takes half time in moving a certain distance downstream than upstream. What is ratio between rate in still water and rate of current?(A) 1 : 2
(B) 3 : 1
(C) 2 : 1
(D) 1 : 3
Ans :(B)
14. Total area of 64 small squares of a chess board is 400cm. There is 3 cm wide border around the chess board. What is the length of the side of the chess board?(A) 17 cm
(B) 20 cm
(C) 26 cm
(D) 23 cm
Ans :(C)
15. The temperature of a place increases uniformly from 210°C to 380°C from 9 am to 2 pm. What was the temperature at noon?(A) 28.50°C
(B) 270°C
(C) 300°C
(D) 320°C
Ans :(D)
Railway Recruitment Board Chandigarh Solved 2009 Paper
Popular Posts
-
Dwarka, on the west coast of Gujarat on the shore of the Arabian Sea, features in most of the legends surrounding Lord Krishna. It is fr...
-
The Goddess Naina Devi is worshipped as a single selfborn pindi. There is another pindi of Ganesha and a third established by the Pandava...
-
Kashmir has produced a galaxy of great saints, seers and savants who have enriched, elevated and refined life and helped the people at la...
-
National Calendar The national calendar based on the Saka Era , with Chaitra as its first month and a normal year of 365 days was adopte...
-
About 150 kms. from Hyderabad lies the ancient city of Warangal. Noted today for its beautiful lakes, magnificent temples and wildlife, ...
-
Babar of British India' k naam se kise jana jata tha? "Robert Clive" World ka Longest highway kaunsa hai? "Trans-Canad...
-
Kailash Temple is situated at Ellora and is believed that it was constructed by excavating approx. 200,000 tones of rock and is possibl...
-
National Flag The National Flag is a horizontal tricolour of deep saffron (kesaria) at the top, white in the middle and dark green at the...
-
UP Police Sub Inspector Result 2012 at uppolrecpro.gov.in More detail about UP Police SI Written Exam Results 2012 is available online a...
-
Madhya Pradesh Professional Examination Board MP Steno-Typist and Stenographer recruitment | www.mpinfo.org | www.vyapam.nic.in | www.mponli...




Posted in: