1. Thimpu is the capital of -(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) Thailand
(d) Myanmar
Ans : (b)
2. The mass-energy equivalence, relationship E = mc2 was propounded by(a) Max Plank
(b) Einstein
(c) Newton
(d) Hertz
Ans : (b)
3. Anti-knocking can be lessened by(a) Iso Octane
(b) N Heptane
(c) TEL
(d) Benzene
Ans : (a)
4. Flemings left hand rule is used to fine out:(a) Direction of magnetic field due to flow of current
(b) Direction of induced current due to effect of magnetic field
(c) Direction of motion of a current carrying conductor in magnetic field
(d) None of these
Ans : (c)
5. CaOCI2 is the chemical formula for a compound commonly known as :(a) Soda Ash
(b) Lime
(c) Bleaching Powder
(d) Plaster of Paris
Ans : (c)
6. Rhombic monoclinic and plastic sulphur are:(a) Isomers
(b) Isotopes
(c) Allotropes
(d) Hydrides of sulphur
Ans : (c)
7. A person of blood group AB can give blood to :(a) ‘A’ and ‘B’
(b) Only ‘AB’
(c) ‘A’, ‘B’ and ‘O’
(d) All of these
Ans : (b)
8. Which of the following enzymes is generally nor present in adult human :(a) Renin
(b) Pepsin
(c) Trypsin
(d) Amylopsin
Ans : (a)
9. Rajeev Gandhi Khel Ratna Award carries a sum of :(a) Rs. 3 lakns
(b) Rs. 5 lakhs
(c) Rs. 1 lakh
(d) Rs. 7 lakhs
ANs : (b)
10. The velocity of rotation of Earth is(a) 28 km/min
(b) 30 km/min
(c) 25 km/min
(d) 39.5 km/min
Ans : (a)
11. Mettur Dam is built on the river(a) Krishna
(b) Cauvery
(c) Narmada
(d) Mahanadi
Ans : (b)
12. The chemical name of Vitamin A is(a) Retinol
(b) Jhiamin
(c) Biotic
(d) Riboflavin
Ans : (a)
13. Which force is required to increase the momentum of an object to 40 kg m/s in 5 seconds?(a) 2N
(b) 4N
(c) 8N
(d) 10N
Ans : (c)
14. The electric supply in India was first started in(a) Kolkata
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Darjeeling
Ans : (d)
15. The Islam was established in(a) 7th A.D.
(b) 5th A.D.
(c) 3rd B.C.
(d) 5th B.C.
Ans : (a)
Railways Recruitment Board Solved 2008 Paper
Popular Posts
-
Dwarka, on the west coast of Gujarat on the shore of the Arabian Sea, features in most of the legends surrounding Lord Krishna. It is fr...
-
The Goddess Naina Devi is worshipped as a single selfborn pindi. There is another pindi of Ganesha and a third established by the Pandava...
-
Kashmir has produced a galaxy of great saints, seers and savants who have enriched, elevated and refined life and helped the people at la...
-
National Calendar The national calendar based on the Saka Era , with Chaitra as its first month and a normal year of 365 days was adopte...
-
About 150 kms. from Hyderabad lies the ancient city of Warangal. Noted today for its beautiful lakes, magnificent temples and wildlife, ...
-
Babar of British India' k naam se kise jana jata tha? "Robert Clive" World ka Longest highway kaunsa hai? "Trans-Canad...
-
Kailash Temple is situated at Ellora and is believed that it was constructed by excavating approx. 200,000 tones of rock and is possibl...
-
National Flag The National Flag is a horizontal tricolour of deep saffron (kesaria) at the top, white in the middle and dark green at the...
-
UP Police Sub Inspector Result 2012 at uppolrecpro.gov.in More detail about UP Police SI Written Exam Results 2012 is available online a...
-
Madhya Pradesh Professional Examination Board MP Steno-Typist and Stenographer recruitment | www.mpinfo.org | www.vyapam.nic.in | www.mponli...




Posted in: