1. Which from the following rivers does not originate in Indian territory?(A) Mahanadi
(B) Brahmaputra
(C) Ravi
(D) Chenab
Ans : (B)
2. Which of the following uses non-conventional Source of Energy?(A) Kerosene lamp
(B) Wax candle
(C) Solar lantern
(D) Torch
Ans : (C)
3. The dynamo is a device for converting—(A) Heat energy into electrical energy
(B) Mechanical energy into electrical energy
(C) Magnetic energy into electrical energy
(D) None of these
Ans : (B)
4. Who among the following has been appointed as the new Captain of Indian Test Cricket Team?(A) Sachin Tendulkar
(B) Rahul Dravid
(C) Anil Kumble
(D) Mahender Singh Dhoni
Ans : (C)
5. The term, L.B.W. is associated with which of the following games?(A) Cricket
(B) Hockey
(C) Football
(D) Polo
Ans : (A)
6. A person wants to contest election for the membership of Gram Panchayat, what should be his age?(A) 18 years or above
(B) 19 years or above
(C) 21 years of above
(D) Minimum 25 years
Ans : (C)
7. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?(A) President
(B) Prime Minister
(C) Parliament
(D) Chief Justice of India
Ans : (A)
8. The monetary unit of Bangladesh is—
(A) Rupee
(B) Takka
(C) Rupiah
(D) Dollar
Ans : (B)
9. The term ‘epicentre’ is associated with—(A) Earthquakes
(B) Tornadoes
(C) Cyclones
(D) Earth’s interior
Ans : (A)
10. Bandipur Sanctuary is located in the State of—(A) Tamil Nadu
(B) Uttar Pradesh
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans : (C)
11. Which of the following group of States is the largest producer of tea?
(A) West Bengal, Tamil Nadu, Himachal Pradesh
(B) Karnataka, Uttar Pradesh, Rajasthan
(C) Assam, Bihar, Jharkhand
(D) West Bengal, Assam, Karnataka
Ans : (D)
12. The ancient name of the city of Patna is—(A) Pataliputra
(B) Kanauj
(C) Kausambi
(D) Kapilavastu
Ans : (A)
13. Gandhiji started Satyagraha in 1919 to protest against the—
(A) Rowlatt Act
(B) Salt Law
(C) Act of 1909
(D) Jallianwala Bagh Messacre
Ans : (A)
14. Who gave the slogan “You give me blood, I promise you freedom”?(A) Bhagat Singh
(B) Chandra Shekhar Azad
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bal Gangadhar Tilak
Ans : (D)
15. When did Vasco-da-Gama come to India—(A) 1492
(B) 1498
(C) 1398
(D) 1542
Ans : (B)
Railways Recruitment Board Malda-TC Solved 2008 Paper
Popular Posts
-
Dwarka, on the west coast of Gujarat on the shore of the Arabian Sea, features in most of the legends surrounding Lord Krishna. It is fr...
-
The Goddess Naina Devi is worshipped as a single selfborn pindi. There is another pindi of Ganesha and a third established by the Pandava...
-
Kashmir has produced a galaxy of great saints, seers and savants who have enriched, elevated and refined life and helped the people at la...
-
National Calendar The national calendar based on the Saka Era , with Chaitra as its first month and a normal year of 365 days was adopte...
-
About 150 kms. from Hyderabad lies the ancient city of Warangal. Noted today for its beautiful lakes, magnificent temples and wildlife, ...
-
Babar of British India' k naam se kise jana jata tha? "Robert Clive" World ka Longest highway kaunsa hai? "Trans-Canad...
-
Kailash Temple is situated at Ellora and is believed that it was constructed by excavating approx. 200,000 tones of rock and is possibl...
-
National Flag The National Flag is a horizontal tricolour of deep saffron (kesaria) at the top, white in the middle and dark green at the...
-
UP Police Sub Inspector Result 2012 at uppolrecpro.gov.in More detail about UP Police SI Written Exam Results 2012 is available online a...
-
Madhya Pradesh Professional Examination Board MP Steno-Typist and Stenographer recruitment | www.mpinfo.org | www.vyapam.nic.in | www.mponli...




Posted in: